• Γεώργιος Σακοράφας

ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ – πότε έχει θέση η χειρουργική επέμβαση?


Εισαγωγή

Ασυμπτωματικός πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός και παραθυρεοειδεκτομή-ποιά η θέση της χειρουργικής επέμβασης? τι πλεονεκτήματα προσφέρει στον ασθενή? Ο συμπτωματικός πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός (ΡΗΡΤ)- δηλαδή ο ΡΗΡΤ που συνοδεύεται από κλινική συμπτωματολογία – αποτελεί απόλυτη ένδειξη χειρουργικής επέμβασης.

Στον ασυμπτωματικό εντούτοις ΡΗΡΤ – δηλαδή στον ΡΗΡΤ που δεν συνοδεύεται από κλινική συμπτωματολογία – υπάρχουν κάποιες περισσότερο συγκεκριμένες ενδείξεις χειρουργικής επέμβασης.

Ασυμπτωματικός πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός – Πότε επιλέγεται η παραθυρεοειδεκτομή?

1.Ηλικία κάτω των 50 ετών. Οι νεότεροι ασθενείς – λόγω μακρύτερου προσδόκιμου επιβίωσης – διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών του ΡΗΡΤ λόγω μακρύτερης έκθεσης των οργανικών συστημάτων στις δράσεις των αυξημένων επιπέδων παραθορμόνης ορού (ΡΤΗ)

2.Επίπεδα ασβεστίου ορού > 1 mg/dL σε σχέση με τα ανώτερα φυσιολογικά όρια

3.Ασυμπτωματική νεφρολιθίαση ή νεφρασβέστωση (εναπόθεση ασβεστίου στο νεφρικό παρέγχυμα)

4.Ασθενείς που δεν συμμορφώνονται ή δεν είναι αξιόπιστοι όσον αφορά την τήρηση του πρωτοκόλλου περιοδικής παρακολούθησης

5.Ασθενείς με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από το καρδιαγγειακό. Η χειρουργική αντιμετώπιση του ΡΗΡΤ αναστέλλει την επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος λόγω της υπερπαραθορμοναιμίας, ενώ μπορεί να αναστρέψει σε κάποιο βαθμό κάποιες από τις ήδη προκληθείσες βλάβες.

6.Ασθενείς με κάποια μη ειδικά συμπτώματα, όπως μυική αδυναμία, διαταραχές του ύπνου, αδυναμία συγκέντρωσης, κατάθλιψη, μυαλγίες/αρθραλγίες χωρίς άλλη αιτιολογία κλπ. Οι εκδηλώσεις αυτές – αν και δεν μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά στον ΡΗΡΤ – συχνά συνδυάζονται με αυτόν. Πολύ συχνά μετά επιτυχή αντιμετώπιση του ΡΗΡΤ οι μη ειδικές αυτές εκδηλώσεις υποχωρούν, πράγμα που σημαίνει ότι οφείλονταν στην πάθηση αυτή.

Σχόλια – συμπεράσματα

Σήμερα η αντιμετώπιση του ΡΗΡΤ μπορεί να γίνει εύκολα και με ασφάλεια από τον έμπειρο χειρουργό ενδοκρινών αδένων. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με την ελάχιστα επεμβατική προσπέλαση (εστιασμένη [εκλεκτική] ή ελάχιστα επεμβατική παραθυρεοειδεκτομή). Η ίαση είναι άμεση και οριστική. Η νοσηλεία είναι σύντομη (διάρκειας μόλις λίγων ωρών). Η ανάρρωση και η επάνοδος στις συνήθεις δραστηριότητες είναι άμεση. Το κόστος της επέμβασης είναι μικρότερο από το κόστος της επί μακρόν παρακολούθησης/συντηρητικής αγωγής.

Για τους λόγους αυτούς σήμερα όλο και περισσότεροι ασθενείς με ασυμπτωματικό ΡΗΡΤ επιλέγουν την χειρουργική αντιμετώπιση, προλαμβάνοντας έτσι την εξέλιξη της νόσου και την εμφάνιση επιπλοκών.


Ασυμπτωματικός πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός

Ασυμπτωματικός πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός


#παραθυρεοειδών #χειρουργόςθυροειδούς #παραθυρεοειδούς #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #χειρουργόςθυρεοειδούς #αδένωμα #χειρουργόςπαραθυρεοειδών #παραθυροειδών #παραθυροειδής #παραθυρεοειδεκτομή #Σακοράφας #παραθυροειδείς #παραθυροειδούς #παραθυρεοειδής #χειρουργόςπαραθυρεοειδούς #πρωτοπαθήςυπερπαραθυρεοειδισμός #αδένωμαπαραθυρεοειδούς #υπερπαραθυρεοειδισμός

2 προβολές0 σχόλια