• Γεώργιος Σακοράφας

Γιγάντιος καταδυόμενος κακοήθης όζος (καρκίνος) θυρεοειδούς σε υπερήλικα ασθενή (85 ετών)


Παρουσίαση ασθενούς

Γιγάντιος καταδυόμενος κακοήθης όζος (καρκίνος) θυρεοειδούς σε υπερήλικα ασθενή. Ασθενής 85 ετών με βράγχος φωνής και δύσπνοια. Εμφανής επισκοπικά και αντιληπτή ψηλαφητικά διόγκωση του θυρεοειδούς κυρίως του αριστερού λοβού. Δυσχερής η εξέταση του ασθενούς λόγω σωματότυπου (εξαιρετικά βραχύς τράχηλος)


Προεγχειρητική διερεύνηση

Μεγάλου βαθμού παρεκτόπιση της τραχείας -στελεχιαίων βρόγχων προς τα δεξιά από λίαν ευμεγέθη (‘γιγάντιο’, giant) καταδυόμενο όζο αριστερού λοβού θυρεοειδούς.

Ο όζος έχει διαστάσεις 11 x 9 x 7 cm και καταδύεται στο ανώτερο μεσοθωράκιο πίσω από την λαβή του στέρνου και την αριστερά κλείδα (το κάτω όριό του σχεδόν σε επαφή με το αορτικό τόξο).

Στην αξονική τομογραφία διακρίνεται ο γιγάντιος όζος του θυρεοειδούς (κίτρινο βέλος), που απωθεί αρκετά προς τα δεξιά την τραχεία (κόκκινο βέλος), προκαλώντας σημαντικού βαθμού στένωση του αυλού της. Φαίνεται επίσης η μεγάλου βαθμού κατάδυση του όζου στο μεσοθωράκιο πίσω από την αριστερά κλείδα και το στέρνο (μπλε βέλος).

Ευθυρεοειδικός ασθενής

Χειρουργική επέμβαση

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής.

Η επέμβαση υπήρξε ιδιαίτερα επίπονη και δυσχερής λόγω:

  1. του εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους του όζου (11 cm) που καταλαμβάνει ολόκληρο τον αριστερό λοβό

  2. της μεγάλου βαθμού κατάδυσής του στο ανώτερο μεσοθωράκιο (μέχρι το αορτικό τόξο)

  3. του σωματότυπου του ασθενούς (εξαιρετικά βραχύς τράχηλος [απόσταση λαβής στέρνου από θυρεοειδή χόνδρο μόλις 2 cm] σε σωματώδη ασθενή).

Με προσεκτικούς και επίπονους χειρισμούς η επέμβαση ολοκληρώθηκε ομαλά αλλά με μεγάλη δυσκολία για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Στο χειρουργικό παρασκεύασμα φαίνεται ο λίαν ευμεγέθης όζος του αριστερού λοβού συγκριτικά με τον δεξιό λοβό του θυρεοειδούς.

Μετεγχειρητική πορεία

Η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς ήταν ομαλή.Ο ασθενής εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Ιστολογική εξέταση

H ιστολογική εξέταση έδειξε ότι επρόκειτο για θυλακιώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς.


Γιγάντιος καταδυόμενος κακοήθης όζος θυρεοειδούς

Γιγάντιος καταδυόμενος κακοήθης όζος θυρεοειδούς


#χειρουργόςθυροειδούς #καρκίνοςθυρεοειδούς #όζοιθυροειδούς #θηλώδες #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #όζος #καρκίνωμα #όζοςθυροειδούς #θυλακιώδες #χειρουργόςθυρεοειδούς #θυρεοειδής #χειρουργόςπαραθυρεοειδών #θυροειδής #χειρουργός #θυροειδούς #Σακοράφας #καρκίνοςθυροειδούς #καρκίνος #όζοι #θυρεοειδεκτομή #χειρουργόςπαραθυρεοειδούς #όζοςθυρεοειδούς #όζοιθυρεοειδούς #ενδοκρινώναδένων #θυρεοειδούς

2 προβολές0 σχόλια