• Γεώργιος Σακοράφας

Διάχυτα διηθητικός καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά-μία δυνητική διαγνωστική ‘παγίδα’

Μία πιθανή, σπάνια, αλλά πολύ σημαντική κλινική παρουσίαση του καρκίνου του θυρεοειδούς στα παιδιά είναι ο διάχυτα διηθητικός θηλώδης καρκίνος (ΔΔΘΚ).


Ο ΔΔΘΚ χαρακτηρίζεται από διάχυτη διόγκωση του ενός λοβού ή ολόκληρου του θυρεοειδούς (και όχι από την παρουσία μονήρους όζου).

Για το λόγο αυτό τα παιδιά με αυτή την κλινική εικόνα θα πρέπει να υποβάλλονται άμεσα σε υπερηχογραφικό έλεγχο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν μαζί με την διάχυτη διόγκωση του θυρεοειδούς συνυπάρχει και διόγκωση των λεμφαδένων του τραχήλου.


Στις περιπτώσεις αυτές ενδείκνυται η επιθετική διαγνωστική διερεύνηση. Ο ΔΔΘΚ χαρακτηρίζεται συνηθέστατα από την ύπαρξη μικροαποτιτανώσεων. Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να αξιολογούνται στα παιδιά με υψηλό δείκτη υποψίας για τυχόν ύπαρξη υποκείμενης κακοήθειας. Σε περίπτωση απεικόνισης ων αποτιτανώσεων στο υπερηχογράφημα, το επόμενο διαγνωστικό βήμα είναι η παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) και η κυτταρολογική εξέταση.

Η διαγνωστική αυτή διερεύνηση, έχοντας υπόψη αυτή τη διαγνωστική πιθανότητα, δίνει τη δυνατότητα να μη διαφύγει της προσοχής αυτή η ιδιαίτερη μορφή θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς, που μπορεί να παρατηρηθεί ειδικά στα παιδιά.


Διάχυτα διηθητικός καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά

Διάχυτα διηθητικός καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά


#χειρουργόςθυροειδούς #καρκίνοςθυρεοειδούς #όζοιθυροειδούς #μεταστάσεις #όζοςθυροειδούς #χειρουργόςθυρεοειδούς #λεμφαδενικόςκαθαρισμός #θυρεοειδής #χειρουργόςπαραθυρεοειδών #χειρουργός #Σακοράφας #καρκίνοςθυροειδούς #καρκίνος #θυρεοειδεκτομή #χειρουργόςπαραθυρεοειδούς #όζοςθυρεοειδούς #όζοιθυρεοειδούς #θυρεοειδούς

4 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων