• Γεώργιος Σακοράφας

Ευμεγέθης θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς με εκτεταμένες λεμφαδενικές μεταστάσεις


Εισαγωγή

Ευμεγέθης θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς με εκτεταμένες λεμφαδενικές μεταστάσεις

Παρουσίαση ασθενούς

Κλινική εικόνα

Ευμεγέθης θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς με εκτεταμένες (‘γιγάντιες’) λεμφαδενικές μεταστάσεις σε ασθενή ηλικίας 62 ετών.

Εμφανής (ορατή) ευμεγέθης βλάβη στην αριστερά πλευρά του τραχήλου (αντιστοιχεί στην μεταστατική νόσο στους τραχηλικούς λεμφαδένες).Σκληρής υφής, σχετικά κινητή ψηλαφητή βλάβη αντίστοιχα προς το ορατό εύρημα.Ψηλαφητός διογκωμένος αριστερός λοβό θυρεοειδούς.

Αρνητικό ατομικό και οικογενειακό ιστορικό

Προεγχειρητικός έλεγχος

Υπερηχογράφημα

Το υπερηχογράφημα έδειξε την ύπαρξη ευμεγέθους όζου με λίαν ύποπτους ηχομορφολογικούς χαρακτήρες (υποηχογενής, με λοβωτή παρυφή, με στικτές πολλαπλές αποτιτανώσεις) στον αριστερό λοβό του θυρεοειδούς, διαμέτρου 6,1 cm.

Συνυπάρχουν εκτεταμένες λεμφαδενικές μεταστάσεις στους τραχηλικούς λεμφαδένες. Καταλαμβάνουν ολόκληρη την αριστερά πλάγια τραχηλική χώρα) μεγίστης διαμέτρου περί τα 10 cm.

Μαγνητική τομογραφία (MRI)

Η λίαν ευμεγέθης («γιγάντια») λεμφαδενική μεταστατική εντόπιση επισημαίνεται με κίτρινο αστερίσκο και ο αριστερός λοβός του θυρεοειδούς με μπλέ βέλος. Εμφανής η παρεκτόπιση της τραχείας προς τα δεξιά.

Σε εγκάρσια τομή απεικονίζεται η ευμεγέθης μεταστατική νόσος (μπλε βέλος)

Σε εγκάρσια τομή απεικονίζεται η επέκταση του αριστερού λοβού (όπου εντοπίζεται η ευμεγέθης πρωτοπαθής εστία του καρκίνου) πλάγια και πίσω από την τραχεία (κόκκινο βέλος). Η επέκταση αυτή δημιούργησε αρκετές τεχνικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Σε οβελιαία διατομή απεικονίζεται και πάλι η λίαν ευμεγέθης μεταστατική νόσος.

Παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) – κυτταρολογική εξέταση

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη FNA τόσο του ευμεγέθους οζώδους σχηματισμού του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς αδένα όσο και της ευμεγέθους μάζας στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα.

Η κυτταρολογική εξέταση του υλικού που ελήφθη με την FNA  έδειξε την ύπαρξη θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς με μεταστατική διήθηση τραχηλικού λεμφαδένα.

Χειρουργική επέμβαση

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή και αριστερό λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου (κεντρικό και πλάγιο). Φαίνεται στην εικόνα η ευμεγέθης μάζα στον τράχηλο με τον ασθενή διασωληνωμένο στην αίθουσα χειρουργείου

Η επέμβαση εξελίχθηκε με σημαντική δυσκολία λόγω της μεγάλης διόγκωσης του αριστερού λοβού του θυρεοειδους, αλλά κυρίως λόγω της εκτεταμένης λεμφαδενικής διασποράς.

Ιδιαίτερη δυσκολία δημιούργησε η επέκταση του αριστερού λοβού στην οπισθοπλάγια επιφάνεια της τραχείας, σε αρκετό βάθος (όπως φαίνεται στην μαγνητική τομογραφία (κόκκινο βέλος).

Η ευμεγέθης μεταστατική νόσος απωθούσε προς τα έσω και εμπρός την αριστερή σφαγίτιδα και αποκολλήθηκε προσεκτικά από αυτή σε όλο της το μήκος στον τράχηλο.

Παρά τις δυσκολίες, η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Απεικονίζεται το χειρουργικό παρασκεύασμα:

  1. Δεξιός λοβός θυρεοειδούς (κόκκινο βέλος) φυσιολογικού μεγέθους,

  2. Αριστερός λοβός θυρεοειδούς (μπλέ βέλος) αυξημένων διαστάσεων λόγω της παρουσίας της πρωτοπαθούς εστίας του θηλώδους καρκινώματος (διαμέτρου 6.1 cm) και

  3. H λίαν ευμεγέθης («γιγάντια») μεταστατική νόσος, που καταλάμβανε ολόκληρη την πλάγια τραχηλική χώρα.

Μετεγχειρητική πορεία

Η μετεγχειρητικήπορεία ήταν ομαλή. Ο ασθενής εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή βενική κατάσταση.

Μετεγχειρητική αγωγή

Μετεγχειρητικά υποβλήθηκε σε θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο και σε θεραπεία καταστολής


Ευμεγέθης θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς με εκτεταμένες λεμφαδενικές μεταστάσεις
Θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς με εκτεταμένες λεμφαδενικές μεταστάσεις_1
Θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς με εκτεταμένες λεμφαδενικές μεταστάσεις_2

#χειρουργόςθυροειδούς #καρκίνοςθυρεοειδούς #θηλώδες #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #μεταστάσεις #καρκίνωμα #λεμφαδένες #θυλακιώδες #χειρουργόςθυρεοειδούς #λεμφαδενικόςκαθαρισμός #θυρεοειδής #θυροειδής #χειρουργός #θυροειδούς #Σακοράφας #καρκίνοςθυροειδούς #καρκίνος #θυρεοειδεκτομή #θυρεοειδούς

2 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων