• Γεώργιος Σακοράφας

Ευμεγέθης καταδυόμενος όζος σε ασθενή με σημαντικού βαθμού κύφωση


Παρουσίαση ασθενούς

Ευμεγέθης καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς σε ασθενή με σημαντικού βαθμού κύφωση – θυρεοειδεκτομή: προβλήματα και τεχνικές δυσχέρειες στην εξέλιξή της.-Ο ασθενής, ετών 66, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση οζώδους θυρεοειδοπάθειας.

Πριν από ένα περίπου μήνα είχε υποβληθεί σε αξονική τομογραφία προσωπικού κρανίου για άλλο λόγο. Στην αξονική τομογραφία διαπιστώθηκε η παρουσία λίαν ευμεγέθους (διάμετρος 75 mm) συμπαγούς βλάβης στο πρόσθιο άνω μεσοθωράκιο. Η βλάβη αυτή (κόκκινο βέλος) απωθεί προς τα δεξιά την τραχεία (κίτρινο βέλος) και προς τα αριστερά την καρωτίδα (διαφορική διάγνωση: όζος θυρεοειδούς, διογκωμένος παραθυρεοειδής, κλπ) (Εικόνα 1).

Χαρακτηριστική είναι η απεικόνιση της τραχείας στην αξονική τομογραφία όπου -στο ύψος του τραχήλου – έχει σχεδόν προσθιοπίσθια πορεία λόγω της μεγάλου βαθμού κύφωσης του ασθενούς. Ο όζος εμφανίζει περιφερική σκιαγραφική ενίσχυση και ήπια ανομοιογενή εσωτερική. Καταδύεται στο ανώτερο μεσοθωράκιο πίσω από την αριστερή κλείδα (κίτρινο βέλος στην Εικόνα 2). Απεικονίζεται επίσης η κύφωση της ανώτερης θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Ακολούθως ο ασθενής υποβλήθηκε σε υπερηχογράφημα τραχήλου. Διαπιστώθηκε μεγάλου βαθμού αύξηση των διαστάσεων του αριστερού λοβού. Ο κάτω πόλος του αριστερού λοβού καταδύεται στο ανώτερο μεσοθωράκιο μέχρι το ύψος των μεγάλων αγγείων. Οι διαστάσεις του δεξιού λοβού είναι φυσιολογικές, με παρουσία δύο μικρών οζιδίων μεγέθους 8 και 5 χιλ. Ο αριστερός λοβός καταλαμβάνεται από δύο παρακείμενους όζους. Ο ένας εξ αυτών διαμέτρου 27 mm καταλαμβάνει το άνω ημιμόριο του αριστερού λοβού φθάνοντας στον άνω πόλο αυτού. Το μέσο και κάτω τριτημόριο του αριστερού λοβού καταλαμβάνεται από λίαν ευμεγέθη όζο μεγέθους 55 x 50 x 50 mm. Όλοι οι προαναφερθέντες όζοι έχουν καλοήθεις ηχομορφολογικούς χαρακτήρες (Εικόνα 3). Δεν απεικονίζονται παθολογικά διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες. Ο ασθενής ήταν ευθυρεοειδικός.

Χειρουργική επέμβαση

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής και υπό γενική αναισθησία. Η θυρεοειδεκτομή στον συγκεκριμένο ασθενή συνοδεύονταν από αρκετά και σημαντικά τεχνικά προβλήματα και δυσχέρειες:

1.Λόγω της μεγάλου βαθμού κύφωσης, η θέση του ασθενούς επί της χειρουργική τράπεζας δεν ήταν η συνήθης (υπερέκταση του τραχήλου). Το γεγονός αυτό δημιούργησε εξ αρχής δυσκολίες στην εξέλιξη της επέμβασης.

2.Ο εξαιρετικά βραχύς τράχηλος (λόγω του σωματότυπου του ασθενούς αλλά και της κύφωσης) περιόριζε σημαντικά τον διαθέσιμο χώρο για τους χειρουργικούς χειρισμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόσταση του θυρεοειδούς χόνδρου από την σφαγή του στέρνου ήταν περίπου 2 cm.

3.Η μεγάλου βαθμού διόγκωση του αριστερού λοβού δημιούργησε επίσης δυσκολία στην επέμβαση. Ο κάτω πόλος του αριστερού λοβού καταδύονταν πίσω από την αριστερή κλείδα στο ανώτερο μεσοθωράκιο (μέχρι το επίπεδο των μεγάλων αγγείων) και βαθιά στην πλάγια επιφάνεια του τραχήλου.

Παρά τις ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες που περιγράφηκαν, λόγω του συνδυασμού των παραπάνω δυσμενών δεδομένων, η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά (Εικόνα 4). Ο ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά.

Η μετεγχειρητική του πορεία ήταν ομαλή και ο ασθενής εξήλθε της κλινικής την 2η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.


Ευμεγέθης καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς σε ασθενή με κύφωση-Θυρεοειδεκτομή: προβλήματα και τεχνικές δυσχέρειες_1
Ευμεγέθης καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς σε ασθενή με σημαντικού βαθμού κύφωση-Θυρεοειδεκτομή: τεχνικά προβλήματα και δυσχέρειες_2

Ευμεγέθης καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς σε ασθενή με σημαντικού βαθμού κύφωση-Θυρεοειδεκτομή: τεχνικά προβλήματα και δυσχέρειες_2

Ευμεγέθης καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς σε ασθενή με σημαντικού βαθμού κύφωση-Θυρεοειδεκτομή: τεχνικά προβλήματα και δυσχέρειες_3

Ευμεγέθης καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς σε ασθενή με σημαντικού βαθμού κύφωση-Θυρεοειδεκτομή: τεχνικά προβλήματα και δυσχέρειες_3

Ευμεγέθης καταδυόμενος όζος θυρεοειδούς σε ασθενή με σημαντικού βαθμού κύφωση-Θυρεοειδεκτομή: τεχνικά προβλήματα και δυσχέρειες_4

#χειρουργόςθυροειδούς #καρκίνοςθυρεοειδούς #όζοιθυροειδούς #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #καρκίνωμα #όζοςθυροειδούς #χειρουργόςθυρεοειδούς #θυρεοειδής #χειρουργόςπαραθυρεοειδών #θυροειδής #θυροειδούς #Σακοράφας #καρκίνοςθυροειδούς #καρκίνος #όζοι #θυρεοειδεκτομή #χειρουργόςπαραθυρεοειδούς #όζοςθυρεοειδούς #όζοιθυρεοειδούς #ενδοκρινώναδένων #θυρεοειδούς

2 προβολές0 σχόλια