• Γεώργιος Σακοράφας

Θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς και υπερηχογράφημα – ποια ευρήματα θεωρούνται ύποπτα

Έγινε ενημέρωση: 10 Μαρ 2021

Θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς και υπερηχογράφημα – ποια ευρήματα θεωρούνται ύποπτα για μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου (λεμφαδενικές μεταστάσεις) ?


Εισαγωγή

Θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς και υπερηχογράφημα –ποια ευρήματα θεωρούνται ύποπτα για μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου (λεμφαδενικές μεταστάσεις)?.-Μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου παρατηρούνται σε ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών με θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς όταν τίθεται η διάγνωση. Το ποσοστό αυτό φθάνει το 50- 70 %.Λεμφαδενικές μεταστάσεις – Η σημασία του υπερηχογραφήματος

Το υπερηχογράφημα αποτελεί την βασική απεικονιστική εξέταση στη διαγνωστική διερεύνηση των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς. Με το υπερηχογράφημα είναι δυνατός ο έλεγχος όχι μόνο του θυρεοειδικού παρεγχύματος, αλλά και των λεμφαδένων του τραχήλου. Με τη βοήθειά του είναι δυνατή η αναγνώριση ύποπτων ή παθολογικών λεμφαδένων. Η αναγνώρισή τους προεγχειρητικά έχει τεράστια σημασία για την επιλογή της σωστής ριζικής επέμβασης.Θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς και λεμφαδενικές μεταστάσεις – ύποπτα υπερηχογραφικά ευρήματα

Οι ακόλουθοι απεικονιστικοί χαρακτήρες των λεμφαδένων στο υπερηχογράφημα θεωρούνται ύποπτοι για την παρουσία λεμφαδενικών μεταστάσεων στο θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς:


  • Ετερογένεια ηχοδομής

  • Απουσία πύλης

  • Μικροαποτιτανώσεις

  • Κυστική εκφύλιση

  • Υπερηχογένεια

  • Περιφερική ροή αίματος

  • Αποστρογγυλωμένο σχήμαΧαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου και λεμφαδενικές μεταστάσεις στο θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς

Πέραν της αναγνώρισης των παθολογικών λεμφαδένων, έχει πολύ μεγάλη σημασία και η περιγραφή περισσότερων λεπτομερειών όσον αφορά τους λεμφαδένες αυτούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ο αριθμός τους, η θέση τους στα ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου, οι διαστάσεις τους και η θέση τους σε σχέση με τα παρακείμενα ανατομικά στοιχεία του τραχήλου. Αυτή ακριβώς είναι η λεγόμενη χαρτογράφηση των λεμφαδένων τραχήλου, που περιγράφει λεπτομερώς τις λεμφαδενικές μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου. Με τη βοήθεια της χαρτογράφησης ο χειρουργός σήμερα μπορεί να εκτελέσει τον λεγόμενο εκλεκτικό (selective) λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου (compartment-oriented lymph node dissection). Στο θηλώδες καρκίνωμα ο εκλεκτικός λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου έχει αντικαταστήσεις τις περισσότερο εκτεταμένες και ανώφελες επεμβάσεις που γίνονταν στο παρελθόν. Τέτοιες επεμβάσεις ήταν ο ριζικός και ο τροποποιημένος ριζικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου.

#Θηλώδες #καρκίνωμα #θυρεοειδούς

6 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων