• Γεώργιος Σακοράφας

Θυρεοειδεκτομή, παραθυρεοειδεκτομή και επιδημία κορονοϊού (COVID-19)- Σπάνιες και αυστηρές ενδείξεις


Τι ισχύει για τις χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδούς-παραθυρεοειδούς μέσα στη «θύελλα» της πανδημίας από τον κορονοϊό (Covid-19)?

Θυρεοειδεκτομή, παραθυρεοειδεκτομή και επιδημία κορονοϊού (COVID-19)- Σπάνιες και αυστηρές ενδείξεις -Ευτυχώς στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών (θυρεοειδεκτομή-παραθυρεοειδεκτομή) μπορούν να μετατεθούν για αργότερα και να γίνουν με ασφάλεια σε δεύτερο χρόνο. Και αυτό χωρίς να υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ κίνδυνος για τους ασθενείς.

Θεωρείται ότι ο κίνδυνος λοίμωξης από τον COVID-19 (κορονοϊό) είναι πολύ μεγάλος και υπαρκτός. Ο κίνδυνος αυτός είναι εξαιρετικά υψηλός ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι, ασθενείς με συνυπάρχουσες παθήσεις). Παράλληλα, δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο κακής εξέλιξης τυχόν λοίμωξης από COVID-19 ακόμη και σε νεότερους ασθενείς, ακόμη και χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Οι εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις όπου θα πρέπει να γίνει θυρεοειδεκτομή – παραθυρεοειδεκτομή, έστω και μέσα στην κορύφωση της πανδημίας είναι οι εξής:

Θυρεοειδεκτομή

 Απειλητική για τη ζωή θυρεοτοξίκωση σε νόσο Graves’ που δεν μπορεί να ελεγχθεί συντηρητικά (με φαρμακευτική αγωγή)

 Πολύ μεγάλου βαθμού διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη) ή λίαν ευμεγέθης όζος που προκαλεί μεγάλου βαθμού στένωση της αεροφόρου οδού και αναπνευστική δυσχέρεια (σπάνια, καθώς σήμερα ελάχιστοι ασθενείς φθάνουν σε αυτό το στάδιο και αυτό συμβαίνει σταδιακά, όχι ξαφνικά)

 Ασθενείς με επιθετικό καρκίνο θυρεοειδούς που μπορεί να απειλήσει άμεσα τη ζωή του ασθενούς (π.χ. με εξαιρετικά βραχύ χρόνο διπλασιασμού ή υποτροπή επιθετικού καρκίνου) (εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις). Προφανώς η συντριπτική πλειοψηφία των καρκίνων θυρεοειδούς δεν ανήκει σε αυτή την περίπτωση

 Ασθενείς με πιθανό αναπλαστικό καρκίνο θυρεοειδούς (έχει εξαιρετικά επιθετική συμπεριφορά και συνήθως είναι δυνατή μόνο η ανοικτή βιοψία)

 Υποψία λεμφώματος θυρεοειδούς (σπάνια πάθηση)-η ανοικτή βιοψία μπορεί να τεκμηριώσει την διάγνωση και να κατευθύνει την περαιτέρω αγωγή (μη χειρουργική)

Παραθυρεοειδεκτομή

Εξαιρετικά βαριά υπερασβεστιαμία (> 14 mg/dL) που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά

Βασισμένο σε σημερινή (23/3/20) ενημέρωση της European Society of Endocrine Surgeons (ESES), 2020


Θυρεοειδεκτομή, παραθυρεοειδεκτομή και επιδημία κορονοϊού (COVID-19)- Σπάνιες και αυστηρές ενδείξεις

Θυρεοειδεκτομή, παραθυρεοειδεκτομή και επιδημία κορονοϊού (COVID-19)- Σπάνιες και αυστηρές ενδείξεις


#παραθυρεοειδών #χειρουργόςθυροειδούς #καρκίνοςθυρεοειδούς #όζοιθυροειδούς #θηλώδες #μυελοειδές #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #μεταστάσεις #καρκίνωμα #όζοςθυροειδούς #λεμφαδένες #νόσοςGraves #θυλακιώδες #χειρουργόςθυρεοειδούς #λεμφαδενικόςκαθαρισμός #θυρεοειδής #αδένωμα #χειρουργόςπαραθυρεοειδών #θυροειδής #παραθυρεοειδεκτομή #θυροειδούς #Σακοράφας #καρκίνοςθυροειδούς #παραθυροειδείς #καρκίνος #διάχυτητοξικήβρογχοκήλη #παραθυροειδούς #θυρεοειδεκτομή #παραθυρεοειδής #τοξικήβρογχοκήλη #χειρουργόςπαραθυρεοειδούς #όζοςθυρεοειδούς #πρωτοπαθήςυπερπαραθυρεοειδισμός #όζοιθυρεοειδούς #αδένωμαπαραθυρεοειδούς #υπερπαραθυρεοειδισμός #θυρεοειδούς

0 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων