• Γεώργιος Σακοράφας

Καρκίνος θυρεοειδούς και αξονική τομογραφία: Υπάρχει πρόβλημα από την ενδοφλέβια χορήγηση ιωδιούχου

Καρκίνος θυρεοειδούς, αξονική τομογραφία και ιωδιούχο σκιαγραφικό.- Συνηθέστατα, ο προεγχειρητικός απεικονιστικός έλεγχος των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς γίνεται με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος υψηλής ευκρίνειας.


Σε επιλεγμένους εντούτοις ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να γίνει πριν την χειρουργική επέμβαση αξονική τομογραφία (CT, computed tomography) (π.χ. για την αξιολόγηση τυχόν διήθησης παρακειμένων ζωτικών ανατομικών στοιχείων ή για τον βαθμό κατάδυσης στο μεσοθωράκιο κλπ.).

Με την ενδοφλέβια χορήγηση ιωδιούχου σκιαγραφικού κατά την διάρκεια της εκτέλεσης της CT αυξάνεται η διαγνωστική ακρίβεια της μεθόδου. Αυτό οφείλεται στο ότι απεικονίζονται με μεγαλύτερη σαφήνεια οι σχέσεις του κακοήθους όζου (ή τυχόν μεταστατικών εστιών) με παρακείμενα ζωτικά όργανα/ανατομικά στοιχεία.


Συχνά εκφράζεται ένας προβληματισμός για το κατά πόσον η ενδοφλέβια χορήγηση ιωδιούχου σκιαγραφικού κατά τη διάρκεια της CT προεγχειρητικά μπορεί να καθυστερήσει την εκτέλεση ενός ολόσωμου σπινθηρογραφήματος ή την θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο (RIA, radioiodine ablation therapy) μετά την χειρουργική επέμβαση. Ο προβληματισμός αυτός δεν έχει βάση, καθόσον στους περισσότερους ασθενείς το ιώδιο που χορηγείται ενδοφλέβια κατά την εκτέλεση της CT αποβάλλεται μέσα σε 4 – 8 εβδομάδες. Το όφελος όσον αφορά την βελτίωση της διαγνωστικής ακρίβειας της CT με τη χρήση ενδοφλέβιου ιωδιούχου σκιαγραφικού είναι μεγαλύτερο από τον πιθανό (μικρό πάντως ούτως ή άλλως) κίνδυνο καθυστέρησης (για λίγες εβδομάδες) του ολόσωμου σπινθηρογραφήματος ή της θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο. ATA


Καρκίνος θυρεοειδούς, αξονική τομογραφία και ιωδιούχο σκιαγραφικό

Καρκίνος θυρεοειδούς, αξονική τομογραφία και ιωδιούχο σκιαγραφικό


#χειρουργόςθυροειδούς #καρκίνοςθυρεοειδούς #θηλώδες #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #μεταστάσεις #καρκίνωμα #θυλακιώδες #χειρουργόςθυρεοειδούς #λεμφαδενικόςκαθαρισμός #θυρεοειδής #θυροειδής #θυροειδούς #Σακοράφας #καρκίνοςθυροειδούς #καρκίνος #θυρεοειδεκτομή #ενδοκρινώναδένων #θυρεοειδούς

0 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων