• Γεώργιος Σακοράφας

Καρκίνος θυρεοειδούς και υπερηχογράφημα – λεμφαδενικές μεταστάσεις


Εισαγωγή

Ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα υγείας, του οποίου η συχνότητα βαίνει σταθερά αυξανόμενη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Οι λεμφαδενικές μεταστάσεις είναι αρκετά συχνές. Το υπερηχογράφημα αποτελεί τη βασική μέθοδος προεγχειρητικού απεικονιστικού ελέγχου των ασθενών. Η προεγχειρητική αναγνώριση τυχόν λεμφαδενικών μεταστάσεων προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής και σχεδιασμού της σωστής επέμβασης.Σους ασθενείς αυτούς και εφόσον υπάρχουν λεμφαδενικές μεταστάσεις θα πρέπει να γίνεται -ταυτόχρονα με τη θυρεοειδεκτομή – και λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου.

Καρκίνος θυρεοειδούς – πώς αναγνωρίζονται οι λεμφαδενικές μεταστάσεις στο υπερηχογράφημα;

Τα βασικά ευρήματα στο υπερηχογράφημα τραχήλου που υποδηλώνουν την ύπαρξη μεταστάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου από καρκίνο θυρεοειδούς είναι:

  1. Αποτιτανώσεις

  2. Κυστική εκφύλιση

  3. Απώλεια της λιπώδους ηχογενούς πύλης του λεμφαδένα

  4. Υπερηχογένεια

  5. Αποστρογγυλωμένο σχήμα

  6. Παθολογική αγγείωση

Από τους παραπάνω υπερηχογραφικούς χαρακτήρες, οι αποτιτανώσεις και η κυστική εκφύλιση θεωρούνται ότι έχουν πολύ υψηλή ειδικότητα. Ειδικά όσον αφορά την κυστική εκφύλιση των λεμφαδενικών μεταστάσεων, παρατηρείται σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών (10 – 25 %_, και συνηθέστερα στον θηλώδη καρκίνο θυρεοειδούς).

Τα υπερηχογραφικά αυτά ευρήματα δεν παρατηρούνται σε φυσιολογικούς ή αντιδραστικούς λεμφαδένες.

Όταν υπάρχει έστω και ένα από τα παραπάνω υπερηχογραφικά ευρήματα, θα πρέπει να δημιουργείται υπόνοια για την ύπαρξη λεμφαδενικών μεταστάσεων. Όσο περισσότερα από τα παραπάνω υπερηχογραφικά ευρήματα υπάρχουν, τόσο πιθανότερη είναι η ύπαρξη λεμφαδενικών μεταστάσεων.

Ο ρόλος της παρακέντησης με λεπτή βελόνη (FNA)

Επιπλέον διαγνωστικό βοήθημα σε επιλεγμένες περιπτώσεις είναι η κατευθυνόμενη με υπερήχους παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) του ύποπτου λεμφαδένα. Το υλικό που λαμβάνεται αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση ενώ μπορεί να γίνει και μέτρηση των επιπέδων θυρεοσφαιρίνης.

Πρακτική σημασία

H λεπτομερής και αξιόπιστη υπερηχογραφική χαρτογράφηση των λεμφαδένων τραχήλου επιτρέπει στον χειρουργό θυρεοειδούς να επιτύχει εξ αρχής την οριστική χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου θυρεοειδούς.

Αυτό καθίσταται εφικτό επιλέγοντας την σωστή χειρουργική επέμβαση (ολική θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό, ανάλογα με τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης). Παράλληλα επιλέγεται η βέλτιστη έκταση του λεμφαδενικού καθαρισμού (αν απαιτηθεί) στα ιδιαίτερα δεδομένα του κάθε ασθενούς.

Η ριζική εξ αρχής αντιμετώπιση του προβλήματος έχει τεράστια σημασία για την βελτιστοποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Έτσι μειώνεται η πιθανότητα υποτροπής (‘επανεμφάνισης’) του καρκίνου στον τράχηλο. Αυτό σημαίνει μείωση της πιθανότητας να απαιτηθούν μελλοντικά νέες χειρουργικές επεμβάσεις, που αυξάνουν την ταλαιπωρία του ασθενούς και το κόστος της αντιμετώπισης. Παράλληλα βελτιώνεται και η πρόγνωση της νόσου


Καρκίνος θυρεοειδούς και υπερηχογράφημα - λεμφαδενικές μεταστάσεις

#όζος #μεταστάσεις #λεμφαδένες #λεμφαδενικές #χειρουργός #θυροειδούς #υπερηχογράφημα #καρκίνος #όζοι #θυρεοειδεκτομή #ενδοκρινώναδένων #θυρεοειδούς

0 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων