• Γεώργιος Σακοράφας

Καρκίνος θυρεοειδούς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Εισαγωγή

Η διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη αποτελεί ένα εξαιρετικά δυσάρεστο συμβάν για ολόκληρη την οικογένεια. Η χαρά της επικείμενης μητρότητας επισκιάζεται από την απειλή της διάγνωσης του καρκίνου. Μέσα σε όλες τις άλλες ανησυχίες από την εξελισσόμενη εγκυμοσύνη προστίθεται και το μεγάλο ερωτηματικό της αντιμετώπισης του καρκίνου. Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος θυρεοειδούς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αντιμετώπιση καρκίνου θυρεοειδούς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Υπάρχουν τα ακόλουθα τρία κλινικά σενάρια:


Ι. Διάγνωση του καρκίνου στο 1ο τρίμηνο της κύησης

Η χειρουργική επέμβαση δεν θα πρέπει να γίνεται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης καθώς στη φάση αυτή εξελίσσεται η οργανογένεση του εμβρύου. Η επέμβαση και η αναισθησία μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο έμβρυο.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης είτε μετά τον τοκετό

ΙΙ. Διάγνωση του καρκίνου στο 2ο τρίμηνο της κύησης

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει είτε στο δεύτερο τρίμηνο είτε μετά τον τοκετό

ΙΙΙ. Διάγνωση του καρκίνου στο 3ο τρίμηνο της κύησης

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει μετά τον τοκετό (η επέμβαση στο 3ο τρίμηνο της κύησης μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό)

Πρακτικές επισημάνσεις

Ο συνηθέστερος καρκίνος θυρεοειδούς είναι ο θηλώδης που έχει εξαιρετικά καλή εξέλιξη και πρόγνωση. Η εξέλιξη και η πρόγνωση παραμένουν εξαιρετικές και όταν η διάγνωση τίθεται στη διάρκεια της κύησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ασφαλές να επιλεγεί η επέμβαση μετά τον τοκετό.

Οι προτιμήσεις της εγκύου και της οικογένειας θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη καθόσον υπάρχουν οι παραπάνω διαθέσιμες επιλογές.

Στις παραπάνω γενικές αρχές υπάρχουν εξαιρέσεις (κατά περίπτωση και ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου και την έκταση της νόσου) που θα πρέπει να συζητούνται με την ασθενή και το περιβάλλον της.


Καρκίνος θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη

#χειρουργόςθυροειδούς #καρκίνοςθυρεοειδούς #όζοιθυροειδούς #θηλώδες #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #όζος #καρκίνωμα #όζοςθυροειδούς #λεμφαδένες #θυλακιώδες #χειρουργόςθυρεοειδούς #λεμφαδενικόςκαθαρισμός #θυρεοειδής #θυροειδής #χειρουργός #θυροειδούς #Σακοράφας #καρκίνοςθυροειδούς #καρκίνος #όζοι #θυρεοειδεκτομή #όζοςθυρεοειδούς #όζοιθυρεοειδούς #ενδοκρινώναδένων #θυρεοειδούς

2 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων