• Γεώργιος Σακοράφας

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός και βιταμίνη D -χρειάζεται συμπληρωματική χορήγησή της;

Βιταμίνη D και υπερπαραθυρεοειδισμός-Το έλλειμμα βιταμίνης D θεωρείται σαν ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων παραθορμόνης ορού. Επιπλέον, το έλλειμμα βιταμίνης D έχει συνήθως συνοδεύεται από πλέον έντονες κλινικές εκδηλώσεις του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Σε περιοχές όπου ο συμπτωματικός υπερπαραθυρεοειδισμός είναι συνήθης (λόγω καθυστέρησης στη διάγνωση), παρατηρείται αρκετά συχνά έλλειμμα βιταμίνης D στο γενικό πληθυσμό.

Βιταμίνη D και το έλλειμμά της στον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό. Το έλλειμμα της βιταμίνης D στον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D. Η χορήγηση βιταμίνης D θα πρέπει να αρχίζει με μικρές δόσεις. Η χορήγησή της μπορεί να γίνει σε μεγάλο χρονικό διάστημα (εβδομάδων ή και μηνών). Η αποκατάσταση των επιπέδων βιταμίνης D στα φυσιολογικά επίπεδα συνδυάζεται με μείωση των επιπέδων παραθορμόνης και βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

Είναι ενδιαφέρον εντούτοις ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D στον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό δεν συνοδεύεται από μεταβολές των επιπέδων ασβεστίου ορού ή ούρων.

JCEM 2018


Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός και βιταμίνη D- έχει θέση η συμπληρωματική χορήγησή της;

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός και βιταμίνη D- έχει θέση η συμπληρωματική χορήγησή της


#παραθυρεοειδών #παραθυρεοειδούς #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #αδένωμα #χειρουργόςπαραθυρεοειδών #παραθυροειδών #παραθυροειδής #παραθυρεοειδεκτομή #Σακοράφας #παραθυροειδείς #παραθυροειδούς #παραθυρεοειδής #χειρουργόςπαραθυρεοειδούς #πρωτοπαθήςυπερπαραθυρεοειδισμός #ενδοκρινώναδένων #αδένωμαπαραθυρεοειδούς #υπερπαραθυρεοειδισμός

0 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων