• Γεώργιος Σακοράφας

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός και διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου-χρειάζεται περιορισμός?


Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός και διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου.-Αρκετοί ασθενείς, αλλά και κάποιοι γιατροί, πιστεύουν ότι η διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου είναι σκόπιμο να μειωθεί στους ασθενείς με διάγνωση “πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός “. Η πεποίθηση αυτή βασίζεται στο ότι στους ασθενείς αυτούς τυπικά παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Κατ’ επέκταση – σύμφωνα με την άποψη αυτή – η μείωση της διαιτητικής πρόσληψης ασβεστίου αναμένεται να είναι χρήσιμη και σκόπιμη.

Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη. Ο λόγος είναι ότι ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη παθολογικού παραθυρεοειδικού ιστού που υπερλειτουργεί. Ο υπερλειτουργικός αυτός ιστός διατηρεί σε κάποιο βαθμό την ικανότητά του να αντιδρά στις διακυμάνσεις των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.. Το παραθυρεοειδικό παρέγχυμα στον υπερπαραθυρεοειδισμό θα ‘αντιληφθεί’ την μείωση της διαιτητικής πρόσληψης ασβεστίου σαν ένα ερέθισμα για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και έκκρισης παραθορμόνης.

Για τους λόγους αυτούς, στους ασθενείς με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό συνιστάται η συνήθης δίαιτα.

JCEM 2018


#παραθυρεοειδών #χειρουργόςθυροειδούς #παραθυρεοειδούς #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #χειρουργόςθυρεοειδούς #αδένωμα #χειρουργόςπαραθυρεοειδών #παραθυροειδών #παραθυροειδής #παραθυρεοειδεκτομή #Σακοράφας #παραθυροειδείς #παραθυροειδούς #παραθυρεοειδής #χειρουργόςπαραθυρεοειδούς #πρωτοπαθήςυπερπαραθυρεοειδισμός #ενδοκρινώναδένων #αδένωμαπαραθυρεοειδούς #υπερπαραθυρεοειδισμός

0 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων