• Γεώργιος Σακοράφας

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς – Τι πληροφορίες θα πρέπει να προσφέρει στον χειρουργό θυρεοειδούς;


Εισαγωγή

Το υπερηχογράφημα αποτελεί σήμερα την πιο βασική μέθοδο απεικόνισης στους ασθενείς με παθήσεις θυρεοειδούς και μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες. Μπορεί να γίνει σαν αρχική απεικονιστική εξέταση (τυχαία ανακάλυψη θυρεοειδοπάθειας). Συχνά ακολουθεί την ανακάλυψη κάποιας παθολογίας από το θυρεοειδή στην κλινική εξέταση (επισκόπηση / ψηλάφηση).Ενίοτε, το υπερηχογράφημα γίνεται μετά την ανακάλυψη βλάβης του θυρεοειδούς σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις (όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία και τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων [ΡΕΤ]), που γίνονται για άσχετο λόγο.

Υπερηχογράφημα-τι πληροφορίες απαραίτητες για τον χειρουργό

Το υπερηχογράφημα θα πρέπει να προσφέρει στον χειρουργό θυρεοειδούς τις ακόλουθες πολύ σημαντικές πληροφορίες:

 1. Περιγραφή της ηχοδομής του θυρεοειδικού παρεγχύματος (ομογενές / ανομοιογενές)

 2. Μέγεθος του κάθε λοβού στις τρεις διαστάσεις (μήκος, πλάτος, βάθος) και του ισθμού

 3. Τυχόν παρουσία, διαστάσεις και θέση (μέση γραμμή, αριστερά ή δεξιά της μέσης γραμμής) του πυραμοειδούς λοβού

 4. Την εντόπιση, το μέγεθος και τους ηχομορφολογικούς χαρακτήρες τυχόν όζων θυρεοειδούς

 5. Τυχόν κατάδυσστο ανώτερο μεσοθωράκιο (πίσω από την κλείδα ή το στέρνο).

 6. Αξιολόγηση των τραχηλικών λεμφαδένων. Οι τυχόν παθολογικά διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες θα πρέπει να περιγράφονται λεπτομερώς: μέγεθος και ακριβής θέση στα διάφορα διαμερίσματα [επίπεδα] του τραχήλου. Έτσι προκυπται η  προεγχειρητική υπερηχογραφική χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον σωστό σχεδιασμό της επέμβασης.

 7. Ύπαρξη ή όχι συνυπάρχουσας παθολογικής διόγκωσης των παραθυρεοειδών αδένων. Τυχόν παθολογικά εν προκειμένω ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε ταυτόχρονη αντιμετώπιση της θυρεοειδοπάθειας και τυχόν συνυπάρχοντος υπερπαραθυρεοειδισμού. Έτσι ο ασθενής μπορεί να αποφύγει μία δεύτερη μελλοντική (και πιο δύσκολη) επέμβαση

Υπερηχογράφημα και FNA

Ιδιαίτερα θα πρέπει να περιγράφονται τυχόν ύποπτοι για κακοήθεια ηχομορφολογικοί χαρακτήρες των όζων όπως:

 1. αποτιτανώσεις

 2. ανώμαλα όρια

 3. εξωθυρεοειδική επέκταση

 4. αυξημένη εσωτερική χαοτική αγγείωση

 5. σκληρή σύσταση στην ελαστογραφία

 6. σχήμα ‘taller-than-wide’ (κάθετος προσανατολισμός)

 7. Οι ηχομορφολογικοί αυτοί χαρακτήρες – σε συνδυασμό με στοιχεία από το ιστορικό – λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να να παραπεμφθεί ο ασθενής για παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) και κυτταρολογική εξέταση.

Σχόλια

Αυτονόητη είναι η σημασία της εμπειρίας του ακτινολόγου που θα εκτελέσει και θα αξιολογήσει το υπερηχογράφημα. Λάθη στην υπερηχογραφική αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσουν και σε λάθη όσον αφορά την επιλογή της σωστής χειρουργικής επέμβασης. Αυτό αναδεικνύει την πολύ μεγάλη σημασία του λεπτομερούς και αξιόπιστου προεγχειρητικού υπερηχογραφήματος στην προεγχειρητική διερεύνηση του ασθενούς με παθήσεις θυρεοειδούς.


Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς - απαραίτητες πληροφορίες για τον χειρουργό θυρεοειδούς

#χειρουργόςθυροειδούς #όζοιθυροειδούς #θηλώδες #χειρουργόςενδοκρινώναδένων #όζος #καρκίνωμα #χαρτογράφησηλεμφαδένων #όζοςθυροειδούς #θυλακιώδες #χειρουργόςθυρεοειδούς #θυρεοειδής #χειρουργόςπαραθυρεοειδών #θυροειδής #χειρουργός #θυροειδούς #Σακοράφας #καρκίνοςθυροειδούς #καρκίνος #όζοι #θυρεοειδεκτομή #χειρουργόςπαραθυρεοειδούς #όζοςθυρεοειδούς #όζοιθυρεοειδούς #ενδοκρινώναδένων #θυρεοειδούς

3 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων