Σακοράφας Γεώργιος MD, PhD - Χειρουργός Θυρεοειδούς Αδένα και Παραθυρεοειδών

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Στον δευτερογενή υπερπαραθυρεοειδισμό (ΗΡΤ) παρατηρείται αυξημένη παρα-γωγή παραθορμόνης (ΡΤΗ) σαν απάντηση στη χαμηλή συγκέντρωση ιονισμένου ασβεστίου στο πλάσμα, η οποία συνήθως οφείλεται σε νεφρική ανεπάρκεια ή σε δυσαπορρόφηση.

Όταν ο δευτερογενής ΗΡΤ είναι επιπλοκή της νεφρικής ανεπάρκειας, τα επίπεδα φωσφορικών στο αίμα είναι συνήθως αυξημένα. Αντίθετα, στην δυσαπορρόφηση, στην οστεομαλακία ή στον ραχιτισμό, τα επίπεδα φωσφορικών στο αίμα είναι συχνά χαμηλά ή φυσιολογικά.

Ο δευτερογενής ΗΡΤ με νεφρική οστεοδυστροφία είναι μία συχνή (αν όχι αναπόφευκτη) επιπλοκή της αιμοκάθαρσης και της περιτοναϊκής διάλυσης αλλοιώσεις των οστών που αναπτύσσονται στον δευτερογενή ΗΡΤ είναι ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται στον πρωτογενή ΗΡΤ, συνήθως όμως είναι μεγαλύτερης βαρύτητας.

Οι περισσότεροι ασθενείς με δευτερογενή ΗΡΤ μπορεί να αντιμετωπιστούν συντηρητικά.

Η διατήρηση σχετικά σταθερών επιπέδων ασβεστίου και φωσφορικών κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης και η χορήγηση καλσιτριόλης (από το στόμα ή ενδοφλέβια) προλαμβάνουν την εμφάνιση αλλοιώσεων από τα οστά.

Δευτερογενής και Τριτογενής Υπερπαραθυρεοειδισμός
Σε κάποιους ασθενείς με δευτερογενή ΗΡΤ μπορεί να αναπτυχθεί υπερπλασία των παραθυρεοειδών αδένων, που αρχίζουν και λειτουργούν σχετικά αυτόνομα. Στους περισσότερους ασθενείς μετά από επιτυχή μεταμόσχευση νεφρού, τα επίπεδα ασβεστίου ορού επιστρέφουν στα φυσιολογικά επίπεδα και στη συνέχεια υποχωρεί η υπερπλασία των παραθυρεοειδών αδένων.
Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει κανείς να βιάζεται να προχωρήσει σε παραθυρεοειδεκτομή, αλλά -αντίθετα- θα πρέπει να περιμένει για ένα διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.
Αν μετά το διάστημα αυτό διαπιστωθεί βαριά υπερασβεστιαιμία τότε θεωρείται ότι έχει πλέον αναπτυχθεί τριτογενής υπερπαραθυρεοειδισμός (ΗΡΤ).
Σε γενικές γραμμές, η χειρουργική αντιμετώπιση του τριτογενούς ΗΡΤ θα πρέπει να καθυστερεί (όπως έχει ήδη λεχθεί) μέχρις ότου εξαντληθούν όλα τα μέσα συντηρητικής αντιμετώπισης (θεραπεία με χορήγηση βιταμίνης D, φάρμακα που δεσμεύουν τα φωσφορικά κλπ). Ενδείξεις χειρουργικής επέμβασης σε ασθενείς με τριτογενή ΗΡΤ είναι οι εξής:
  • [συγκέντρωση ασβεστίου] x [συγκέντρωση φωσφορικών] > 70
  • Έντονες αλλοιώσεις από τα οστά και πόνος/li>
  • Κνησμός
  • Εκτεταμένη επασβέστωση μαλακών μορίων
  • Ασβεστοποιητική ουραιμική αρτηριοπάθεια

Η χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται στην υφολική παραθυρεοειδεκτομή ή ολική παραθυρεοειδεκτομή με αυτομεταμόσχευση και κρυοσυντήρηση.

Συνήθως μετά τη χειρουργική επέμβαση παρατηρείται σημαντική βελτίωση του πόνου από τα οστά και τις αρθρώσεις και ύφεση του κνησμού.

Μετά την παραθυρεοειδεκτομή στους ασθενείς αυτούς θα πρέπει να αναμένεται σημαντική πτώση των επιπέδων ασβεστίου ορού (ιδιαίτερα στους ασθενείς με σημαντική αύξηση της αλκαλικής φωσφατάσης ορού), λόγω του συνδρόμου ‘του πεινασμένου οστού’ (bone hungrysyndrome) και λόγω μειωμένης παραγωγής ΡΤΗ.

Ρωτήστε τον Χειρουργό

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων, χειρουργοσ θυρεοειδους, χειρουργοι θυρεοειδους, επεμβαση θυροειδη, αφαιρεση θυροειδη, αφαιρεση θυρεοειδους, καρκινος θυρεοειδους, καρκινοσ θυρεοειδη ,εγχειρηση θυροειδη, οζοι θυρεοειδους, θυρεοειδεκτομη, αφαιρεση θυρεοειδουσ τιμη, χειρουργοσ θυροειδη, χειρουργός θυρεοειδούς, χειρουργός θυρεοειδή, χειρουργος για θυροειδη, εγχειρηση παραθυρεοειδους, αφαιρεση παραθυρεοειδους, αφαιρεση παραθυρεοειδων, αφαιρεση θυρεοειδουσ και παραθυρεοειδων, Σακοράφας Γεώργιος Χειρουργός Θυρεοειδούς, χειρουργοσ ενδοκρινων
Στείλτε την ερώτηση σας
για οποιοδήποτε προβληματισμό
έχετε με τον θυρεοειδή αδένα
και τους παραθυρεοειδείς και θα σας
απαντήσω άμεσα.